Ευγένεια, Εμπιστοσύνη, Ειλικρίνεια

Ευγένεια, Εμπιστοσύνη, Ειλικρίνεια

Ο Φεβρουάριος του 2024 είναι αφιερωμένος σε τρεις αξίες πολύ σημαντικές για την εποχή μας, απαραίτητες για να οικοδομήσουν όμορφες σχέσεις μεταξύ των μαθητών/τριών και να οδηγήσουν σε ένα υγιές και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον. Συζητήσαμε και κινητοποιήσαμε τους μαθητές/τριές μας να προβληματιστούν και να διατυπώσουν πώς ορίζουν οι ίδιοι τις αξίες της ευγένειας, της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας.

Τους παροτρύναμε να ψάξουν μέσα τους, να αναρωτηθούν κάνοντας την αυτοκριτική τους αν οι ίδιοι/ιες πιστεύουν ότι είναι ειλικρινείς, ευγενικοί και άξιοι εμπιστοσύνης ή, αν όχι, γιατί απορρίπτουν αυτές τις αξίες από τη ζωή τους.

Κατέθεσαν τις απόψεις τους για ερωτήματα όπως: «Πότε η ειλικρίνεια μετατρέπεται από πλεονέκτημα σε ένα μεγάλο μειονέκτημα;», «Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε για να οικοδομήσουμε με τον διπλανό μας σχέση εμπιστοσύνης;», «Είναι καλό να είσαι ευγενικός ή είναι δείγμα αδυναμίας και γιατί;», «Πιστεύεις ότι είσαι άξιος εμπιστοσύνης ή όχι και γιατί;» κ.α.

Τέλος , με οδηγό μας το σύνθημα ότι οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στον σεβασμό και στην ευγένεια , οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, μας έδωσαν τις απαντήσεις τους στο ερώτημα τι θα άλλαζε στη σχολική τους ζωή αν η ευγένεια ήταν οδηγός στη συμπεριφορά όλων.

error: Content is protected !!